Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Adakah Blog Masih Relevan?

Adakah blog masih relevan pada tahun 2021 ni?  Ni persoalannya. OK kita tengok kebelakang sikit. Masih ingat tentang Blogspot? Sejak diambil alih oleh Google pada tahun 2002, media blog jadi perhatian ramai.  Ramai blogger baru dan pelbagai platform blog mula dapat perhatian.  Terdapat pelbagai informasi disalurkan melalui platform ini.  Daripada berkongsi kisah harian, hiburan, gosip artis hinggalah…

Read more

Daftar SSM online

Daftar SSM Online

Daftar SSM online boleh ke? Malas nak pegi beratur ke pejabat SSM ni.  Bolehh.  Eh sebelum tu, nak bisnes ni kena ke daftar? Ya! Mengikut undang-undang di Malaysia, nak memulakan sebarang perniagaan, kita kena daftar perniagaan di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (‘SSM’).  SSM ni ditubuhkan antaranya bagi mengawal selia pendaftaran perniagaan dan syarikat di Malaysia.   Ibu…

Read more

Millennial Disruption – Bersediakah Kita?

P ernah dengar tentang millennial disruption? Kalau sebelum ni kita selalu dengar tentang digital disruption, kali ni apa kata kita bincang tentang millennial disruption pulak.  Ni pun salah satu perkara yang boleh menganggu gugat perjalanan bisnes.  Lebih perit, boleh membunuh bisnes.  Salah satu bentuk disruption ni je dah sangat mencabar.  Hakikatnya, kita kini bertembung dengan…

Read more

Emotional Marketing

Mari kita belajar serba sedikit tentang emotional marketing.  Kalau iklan tak jalan memang rasa nak emo kan :-D  Kita belajar macamana kesan emosi boleh digunakan.  Kemudian apply dalam mesej pemasaran dan pengiklanan.  Boleh juga masukkan dalam copywriting. Apa itu emotional marketing? Ia satu kaedah pemasaran dan pengiklanan yang menggunakan faktor emosi.  Ia bertujuan menarik perhatian pengguna. …

Read more

Pengurusan Kewangan Kedai Makan dan Restoran #13 – Debit Kredit (Bahagian 5: Penyata Kewangan)

P enyata kewangan (Financial Statements) akan disediakan selepas penyelerasan direkodkan.  Dua jenis penyata kewangan utama: balance sheet (penyata imbangan duga) – menunjukkan keseluruhan aset kedai makan; dan income statement (penyata pendapatan) – menunjukkan perbelanjaan dan pendapatan dalam accounting period. Net income akan ditambah ke owners’ equity account; Net losses akan ditolak dari owners’ equity account sebelum balance sheet disediakan. Mari kita tengok contoh untuk menyediakan penyata kewangan termasuk…

Read more

Pengurusan Kewangan Kedai Makan dan Restoran #12 – Debit Kredit (Bahagian 4: Kira Pendapatan Perniagaan)

M ari kita kira pendapatan perniagaan yang kita jalankan.  Pengiraan pendapatan perlu dilakukan untuk kita tahu untung/rugi kedai makan.  Secara umum, revenue harus melebihi  expenses untuk dapat keuntungan. Bila keuntungan (profit) dijana, owners’ equity akan bertambah – revenue dan expenses account akan ditutup masuk ke dalam owners’ equity account bila tempoh perakaunan berakhir, atau dibawa ke hadapan.  Revenue and expenses account…

Read more

Pengurusan Kewangan Kedai Makan dan Restoran #11 – Debit Kredit (Bahagian 3: Trial Balance)

F uh dulu dengar je kawan-kawan perdagangan pasal  imbangan duga ( Trial Balance) ni hehe.. skali sekarang kena belajar!  OK! Imbangan duga ni bertujuan untuk menyenaraikan kesemua akaun dengan  debit and credit balances. Ia selalunya disediakan pada penghujung / penamat accounting period dan merupakan langkah pertama bagi menjana penyata kewangan (financial statements).  Imbangan duga bagi akaun dikatakan…

Read more

Gerbang Bisnes © 2022. All Rights Reserved.

© 2022 Gerbang Bisnes. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates