Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Pasang Plugin WordPress

P lugin WordPress ni apakah? OK! Kali ni kita nak cerita pasal Plugin WordPress.   Plugin ini merupakan komponen atau fungsi tambahan yang kita boleh pada sistem WordPress. Kalau kita guna WordPress, biasalah lah kita boleh buat posting atau page dan juga tukar theme untuk kelihatan lebih menarik.  Ada juga theme yang bila kita pasang dia didatangkan…

Read more

Beza Posts vs Page

P osting kali ni kita akan sentuh tentang beza post vs page WordPress.  Ingat tak pasal cara buat posting sebelum ni?  Boleh refer ke posting Cara Guna WordPress untuk recap balik semula :-) Dalam posting tu kita buat beberapa posting dan bila klik di posting yang bertajuk "Posting ke Dua"  ia akan dipaparkan seperti berikut: Kandungan atau content…

Read more

Cara Pasang WordPress Theme

Kita sambung posting kali ini dengan cara pasang theme WordPress di website yang kita subscribe dengan ServerFreak haritu.  Theme WordPress ni apa?  Ingat tak kita punya website aritu lepas kita pasang WordPress rupa dia macam mana?  Macam ni kan.. Sebenarnya rupa bentuk ni boleh diubah dengan kita pasang theme yang kita pilih.  Banyak theme WordPress diluar…

Read more

Cara Guna WordPress

M ari kita lihat cara guna WordPress yang kita install melalui cPanel pada posting lepas. Recap sedikit, WordPress merupakan Content Management System (CMS) yang boleh kita gunakan untuk urus website kita. Kita boleh jadikan website kita ni sebagai blog, corporate website, laman minisite atau sales letter, landing page dan seterusnya kedai online. Hello World! Lepas install melalui…

Read more

Setup SSL

Harini kita layan macam mana nak setup SSL.  SSL ni perlu untuk  tambah tahap keselamatan website kita seperti  dalam posting lepas. Dah setup SSL ni baru lah kita boleh guna HTTPS untuk access website kita.  Bila dah guna, selamatlah sikit.  SIkit je tau.. nak lagi selamat lagi banyak benda kena buat.  Salah satu, upah kawan-kawan…

Read more

Gerbang Bisnes © 2022. All Rights Reserved.

© 2022 Gerbang Bisnes. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates