Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Marketing

Teknik Storytelling

Teknik Storytelling dalam Pemasaran

Teknik Storytelling dalam Pemasaran: Menghubungkan Jenama dengan Pelanggan Teknik Storytelling atau penceritaan adalah teknik yang berkuasa dalam pemasaran.  Ia biasanya digunakan sebagai salah satu teknik penulisan copywriting untuk menghubungkan jenama dengan emosi pelanggan. Dengan menyampaikan cerita yang menarik dan relevan, jenama boleh membina hubungan yang lebih mendalam dengan prospek.  Ia menjadikan mesej pemasaran lebih mudah…

Read more

Tekcik Copywriting PAS

Teknik Copywriting PAS

Teknik Copywriting PAS: Menyelesaikan Masalah Pelanggan dengan Berkesan Dalam dunia copywriting, teknik Copywriting PAS (Problem-Agitate-Solve) adalah salah satu pendekatan yang berkuasa untuk menarik perhatian dan mendorong pembaca untuk mengambil tindakan. Teknik ini berfungsi dengan mengenal pasti dan highlight masalah yang dihadapi oleh pelanggan.  Kemudian memperbesar masalah tersebut sehingga pelanggan merasa perlu untuk mencari penyelesaian, dan…

Read more

Teknik Copywriting AIDA

Teknik Copywriting AIDA dalam Pemasaran

Teknik Copywriting AIDA dalam Pemasaran: Menarik Perhatian dan Meningkatkan Jualan Teknik Copywriting AIDA adalah salah satu model pemasaran yang paling berkesan dan banyak digunakan dalam industri pemasaran. AIDA adalah singkatan untuk Attention (Perhatian), Interest (Minat), Desire (Keinginan), dan Action (Tindakan). Model ini membantu pemasar menarik perhatian pelanggan, mengekalkan minat, mencetuskan keinginan, dan mendorong untuk bertindak.…

Read more

Teknik Copywriting Berkesan

Teknik Copywriting Berkesan

Teknik Copywriting Berkesan pada hari ini akan membincangkan tentang beberapa teknik yang boleh digunakan dalam sales & marketing.  Sebelum itu, kita sentuh dulu serba sedikit tentang Copywriting.  Copywriting adalah seni dan sains menulis ayat-ayat yang bertujuan untuk menarik perhatian, memujuk, dan mendorong tindakan dari prospek. Ayat-ayat ini digunakan dalam pelbagai medium pemasaran seperti iklan, laman…

Read more

social media strategy

Strategi Media Sosial Ringkas untuk Perniagaan

Strategi Media Sosial kini telah menjadi alat yang sangat berkuasa dalam pemasaran produk dan perkhidmatan. Dengan berbilion pengguna aktif di seluruh dunia, platform seperti Facebook, Instagram, Twitter, TikTok dan LinkedIn menawarkan peluang besar untuk mencapai pelanggan baru dan meningkatkan kesedaran jenama. Dalam artikel ini, kita akan membincangkan panduan lengkap untuk menggunakan media sosial bagi memasarkan…

Read more

Strategi Pemasaran Digital Perniagaan Kecil

Dalam era digital ini, pemasaran telah berubah dengan drastik. Perniagaan kecil kini mempunyai peluang yang sama dengan syarikat besar untuk memasarkan produk dan perkhidmatan melalui pelbagai platform digital. Artikel ini akan membincangkan strategi pemasaran digital yang efektif untuk perniagaan kecil. 1. Mengenalpasti Sasaran Pasaran Anda melalui Strategi Pemasaran Digital Kenali Pelanggan Anda: Kenal pasti demografi,…

Read more

Emotional Marketing

Mari kita belajar serba sedikit tentang emotional marketing.  Kalau iklan tak jalan memang rasa nak emo kan :-D  Kita belajar macamana kesan emosi boleh digunakan.  Kemudian apply dalam mesej pemasaran dan pengiklanan.  Boleh juga masukkan dalam copywriting. Apa itu emotional marketing? Ia satu kaedah pemasaran dan pengiklanan yang menggunakan faktor emosi.  Ia bertujuan menarik perhatian pengguna. …

Read more

AIDA Marketing

A IDA marketing ni interesting.  Kita buat marketing atau pemasaran berdasarkan model AIDA.  Model AIDA merujuk kepada proses bagi setiap kelakuan / kognitif pelanggan masa mereka beli sesuatu produk/perkhidmatan.  Bermula daripada mereka niat nak beli, sampai selesai pembelian dibuat. jadi, apa yang pelanggan fikir dan buat untuk pilih dan beli sesuatu produk, kita bantu mereka pada setiap proses dengan…

Read more

Model AIDA usahawan wajib tahu & faham

Model AIDA ni menarik. Pernah dengar tak? Ia merupakan model yang bertujuan untuk memahami kelakuan pengguna dalam mencari dan memilih sesuatu produk atau perkhidmatan.  Model konsepsual ini lebih kurang sama je tujuan dengan model-model lain macam Sales funnel, Marketing funnel, Customer journey, Hierarchy-of-Effects Model, Innovation adoption model dan Information Processing Model.

Read more

© 2024 Gerbang Bisnes. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates